dinsdag 26 april 2016

Bloggen en Vloggen een workshop

Don Zuiderman verzorgt een workshop over Bloggen en Vloggen in het onderwijs. Dit doet hij bij de scholingsdag Onderwijsvernieuwing en ICT bij MBO Utrecht (26-04-2016).

Laat ik de koe bij de horens vatten en gelijk een blog starten.
Don begint met het verkennen van de beginsituatie en laat aan de hand van de taxonomie van Bloom en de daaraan gekoppelde ICT-vaardigheden en tools zien hoe je het Blog kan inzetten.
Een dilemma is: Moet een blog openbaar worden gezet? Ja, want delen is feedback krijgen. En de student doet zijn best om geen fouten in het blog te maken. Dus studenten zetten hun blog online en publiekelijk.

Quadblogging is een manier om elkaar op een blog te laten reageren waarbij je op elkaars product en niet op het proces reageert. Zo krijg je respons op je blog, iets wat je wilt als je blogt.

Vloggen:
Dit is dus een videoblog. Waar plaats je nu een Vlog? YouTube en Vimeo zijn de bekendste platformen waar je een Vlog op kunt zetten.

Neem eerst deze stappen door:
1. Wie is je doelgroep?
2. Waar ligt de behoefte?
3. Wat is het doel?
4. Wat is de frequentie?
5. Kijk naar je hulptroepen!
6. Kijk naar je netwerken om het Vlog te kunnen delen

Don laat een voorbeeld zien van een docent geschiedenis die vlogt (MeneervanEmpel.nl).
Op de vraag wat het verschil is tussen een Vlog en een kennisclip is wat lastiger te duiden, het kan door elkaar heen lopen. Een Vlog is vaak wel persoonlijker en geeft een tijdsbeeld aan.

Nu zelf aan de slag:
Samen met collega Mieke van Arkel ga ik aan de slag met een Vlog:




Don eindigt met kort iets te vertellen over Ploggen, de 'nieuwste' vorm van het delen van dat wat je belangrijk vindt, Instagram als tool kun je daar goed bij gebruiken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten