zaterdag 17 september 2011

Praise Prezi

Van de week heb ik een les met behulp van een Prezi vormgegeven en in de lesgroep gebruikt.
Bij het maken van deze 1e Prezi stuitte ik op problemen. Ik ben maar gewoon begonnen en het resultaat is aardig maar ik dacht laat ik kijken of er ook een Prezi for Dummies is (ik heb voor mijn verjaardag van mijn zoon; Professional Blogging for Dummies gekregen!).
Na een korte zoektocht kwam ik uit bij het boek van Hedwyg van Groenendaal; 'Presenteren met Prezi', mei 2011. En alsof ik niet genoeg te lezen heb de laatste tijd, heb ik dit boek aangeschaft. Wat is Prezi een handige tool om te gebruiken! Ze noemen het de PPT-killer en ja daar is wat voor te zeggen. Een PPT is een te plat en te weinig interactief middel om kennis aan de man te brengen. In mijn les over communicatie, waarbij ik de Prezi heb gebruikt, heb ik 3 youtube filmpjes geplaatst waarbij het onderwerp communicatie op humoristische wijze is neergezet. Zelf lag ik in een deuk om het filmpje van Peter Sellers met als titel: Does your dog bite?

De studenten echter snapte er niks van en vonden het geen leuk filmpje..........! Zozie je maar, denk je een leuke Prezi te maken met grappige filmpjes, sluit het niet aan bij de doelgroep (hoe oud ben ik afgelopen zondag geworden?). Toch weerhoudt het mij er niet van door te gaan met het maken van Prezi's en door het lezen van het boek van van Groenendaal kan ik beter beslagen ten ijs komen.
Zelf ook aan de slag, je kunt je gratis aanmelden als docent bij Prezi.com. Mijn eerste Prezi kan ik je toesturen, wil je dat ......laat het mij weten.
 
logo van Prezi.com

Schrijf vanuit je hart en herschrijf vanuit je hoofd

Zaterdagochtend 10 september 2011 Thema Onderzoek
Een goed uitgevoerde ochtend met Lia en Joan, aan de hand van 2 beschreven flap's illustreer ik deze ochtend.
Dit is wat ik wil bereiken met mijn onderzoeksopdracht, recht vanuit het hart.
En in deze context gaat het onderzoek plaatsvinden, waarbij HART staat voor dat wat ik belangrijk vind en HARD staat voor de belangen van de organisatie. En dat moet bij elkaar komen, dat is ook mijn opdracht voor komende periode. De context is nu nog te groot (specificeer de doelgroep) en wat wil ik nu precies bereiken met het onderzoek.

Daarnaast hebben Joan en Lia aandacht besteed aan het doen van een mini-onderzoek, als onderdeel van het grote onderzoek waarbij de cyclus met kernactiviteiten van praktijkonderzoek (Van der Donk en van Lanen 2009) doorlopen wordt.
Dit is een punt waar ik komende week mee aan de slag wil. Wat ik heb uitgevoerd zijn de onderstaande afspraken te maken:
Actie 1: Met de opdrachtgever in een gesprek gaan om te komen tot inkaderen van de onderzoeksopdracht
Actie 2: Het team van collega's informeren over de Master door een bijdrage te leveren in een team/werkoverleg.

Vrijdag 10 september 2011

Vandaag was het de eerste keer dat we van 9tot9 les hebben gehad. Het was een drukke dag, Hennie is verder gegaan met het thema Teamontwikkeling, ik heb kennis gemaakt met de studiecoach Joan, Lia heeft meer info gegeven over KF en in de middag heeft Suzanne Verdonkschot een gastles verzorgt. In de avond hebben we als RIGA-kleuren-groep een vraag geformuleerd waar we als groep thema teamontwikking binnen KF de komende weken kennis gaan creĆ«ren.

Kort wil ik de volgende opmerkingen plaatsen over deze dag: 1. Het product wat na 4 bijeenkomsten teamontwikkeling gepresenteerd wordt puzzelt mij, ik moet daar aankomende studiedag zeker nog wat vragen ter verduidelijking gaan stellen.


http://old.rietveldacademie.nl/index.php?id=861

2. De lezing van Suzanne Verdonkschot was zeer fris. Raar woord feitelijk maar het is in de Master al vaker langs gekomen (frisdenken bijv.). Fris omdat zij door een simpel persoonlijk voorbeel (het verhaal met de slaapzak) een krachtig punt in haar lezing over innovatie neerzet: steek energie in het op zoek gaan naar verbindingen niet in oplossen in je eentje! Twee dingen raken mij hier: 1. Het gebruik van een persoonlijk probleem als uitgangspunt voor je verhaal en 2. Ik moet en wil meer gaan denken in verbindingen.
En fris omdat zij stelt dat in elk innovatieproces het proces zal vastlopen en dat dit dan juist het punt is waarop ingezet moet worden op een doorbraak. Het hanteren van de 11 ontwerpprincipes (Ontwerpen van leeromgevingen voor leren en innoveren, Verdonkschot en Keursten  MO september 2010) kunnen daarbij helpen.
3. Tijdens de eerste meeting met Joan (studiecoach) en Lia (co-studiecoach) zijn een aantal zaken mbt de onderzoeksopdracht duidelijk geworden. Leuk dat Joan een keer langs gaat komen op de werkplek en fijn dat zij zo goed bereikbaar is. Ik vond het een goede bijeenkomst zo met de groep medeonderzoekers en Joan en Lia. De opdracht mbt het in kaart brengen van de binnen- en buitenkring van mensen die een rol spelen bij mijn onderzoeksopdracht ga ik nog goed uitwerken. En het kaderen van mijn onderzoeksopdracht is ook een punt wat ik gelijk ga aanpakken.
Nog 1 ding:
Googlend met de woorden fris en denken kwam ik bij de site: frisinjehoofd.nl. Dit is een netwerksite (via MINDZ ontwikkelt) alwaar ruim 10.000 volgers hun frisse ideen kwijt kunnen over van alles (werk gerelateerd). Het gaat om kennisuitwisseling en duurzame samenwerking. Via blog, fysieke ontmoetingen e.a. media komen mensen bij elkaar om dit te realiseren. Het lijkt wel een soort Knowledge Forum (KF) maar dan anders. Leuke site en zeker de moeite waard om eens rond te neuzen.




maandag 5 september 2011

Studium 2e jaars en Rudy Richardson

Deel 1 vrijdagmiddag 2 september 2011
Op vrijdagmiddag 2 september ben ik voor het eerst afgereisd naar de STOAS Hogeschool in Wageningen waar wij de komende 2 jaar het onderwijs voor de Master zullen gaan volgen. De middag stond in het teken van presentaties van eindopdrachten thema didaktiek van de 2e jaars studenten (=studium) en een kennismaking met 2 lectoren van de STOAS, dr. Manon Ruijters en dr. Rudy Richardson.
Het 1e studium wat ik heb meegemaakt was van de groep Marcel met als titel:
Hoe krijgen we onderwijsgevenden aan het leren.
Middels een 5-stappenplan werd in beeld gebracht hoe een veranderingsproces in een team aan te pakken. Het gebruik van een Wordle werd getoond, een leuk middel om visueel een groepsdiscuusie of iets dergelijks in beeld te brengen op 1 a4 (digitaal). Dit middel ga ik zeker al snel gebruiken in mijn lessen op het werk. En het gebruik van de dialoog ipv een discussie bij het praten over stellingen werd benoemd.
Het 2e studium was van de groep van Pauline. Dit was van een heel andere opzet dan het 1e studium, de deelnemers/toehoorders werden getrakteerd op een drankje (non-a) en een nootje. Hoe gek het ook klinkt maar dat geeft gelijk een andere sfeer (en zeker serieus) dan bij het 1e studium. De titel van het studium was: Hoe maken we collega-opleiders bewust van het belang van constructive alignment. Ook hier werd gevraagd, na een korte introductie van het onderwerp, te discussieren over stellingen, onee in dialoog te gaan over stellingen aangaande het beoordelen van studenten. Er vond op gegeven moment een levende discussie (ja toch discussie) plaats over de regels rond beoordelen. Kun je nu wel of niet zelf als school de eindbeoordelingscriteria vastleggen of ben je afhankelijk van dat wat landelijk is bepaald. En inhoeverre geef je studenten de ruimte zelf de criteria vast te leggen voor wat betreft beoordelen.
En als resultaat van hun onderzoek hadden de dames een a8 gevouwen en bedrukt met een model wat hun uitkomsten illustreren een zgn dna-model. Heel professioneel en heel illustratief voor hun eindopdracht didaktiek. Ik ga daar nog een exemplaar van zien te bemachtigen.

zondag 4 september 2011

De groep 2011-2012 in Riga

Riga een week later

Het is vandaag 4 september en ik ben een week terug uit Riga, de hoofdstad van Letland. In Riga heeft de start plaatsgevonden van de Master Leren en Innoveren van de STOAS Hogeschool. Waarom in Riga? In Riga werd dit jaar het 37th ATEE congres georganiseerd. Een congres voor het onderwijs waar sprekers hun onderzoeksresultaten konden delen met alle aanwezigen. Het is een internationale congres dus ik heb sessies meegemaakt van Spanjaarden, Finnen, Schotten, Ieren, Turken, Zweden en een Canadese hoogleraar.
Daarnaast stond de week in het teken van kennismaken met de inhoud van de Master, kennismaken met studiegenoten, kennismaken met docenten en lector Frank de Jong en kennismaking met een aantal tweede jaars studenten. Het is een inspirende week geweest, niet alleen kwa inhoud maar zeker ook vanwege het sociale aspect. Ik had mij vooraf niet kunnen bedenken dat ik met 24 onbekende mensen zo'n leuke 5 dagen zou hebben. Het is duidelijk; we hebben een gemeenschappelijk doel: leren en innoveren. Maar we hebben ook een onuitgesproken doel; er een leuke tijd van te maken met elkaar. En ja het weer werkte natuurlijk mee, het was zonnig en er is geen druppel regen gevallen. En Riga is een leuke stad waar je door prachtige straten kan slenteren, lekker kan eten op een van de vele terassen en van veel livemuziek kan genieten.
Deze Rigaweek heeft mij wakkergeschud, mij gevoed, mij gedrogeerd, mij geinspireerd en mij geleerd dat ik een studie voor mij zelf ga doen met anderen!